ALES Nedir?
ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın kısaltmasıdır. Bu sınav, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanmak isteyen adaylar ile lisansüstü eğitim programlarına girmek isteyen adaylar için yapılır.
ALES, yılda iki kez ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde gerçekleştirilir. ALES'te sayısal ve sözel olmak üzere iki bölüm bulunur. Her bölümde 50 soru yer alır. ALES'te başarılı olmak için adayların hem sayısal hem de sözel yeteneklerini geliştirmeleri gerekir.
ALES Sayısal Nedir?
Bu bölümdeki soruların çözümü için matematiksel ve analitik yetenekleri kullanmak gerekir. Bu sınavda, sayısal yeteneği, mantıksal akıl yürütme, problem çözme ve analitik düşünme becerileri ölçülür. ALES Sayısal sınavına hazırlanmak için öncelikle konu dağılımını ve soru tiplerini iyi bilmek gerekir. Ayrıca bol bol pratik yapmak, zaman yönetimini iyi ayarlamak ve sınava motive olmak da başarıyı artırır.
ALES Sözel Nedir?
Bu sınavda, sözel yetenek, sözcük bilgisi, mantık, yorumlama ve anlama gibi beceriler ölçülür. Soruların zorluk derecesi değişkenlik gösterir. Sınavda başarılı olmak için hem hızlı hem de doğru cevap vermek önemlidir.
ALES Sözel sınavına hazırlanırken çeşitli kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Örneğin; geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözerek sınavın tarzını ve soru tiplerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca güncel konulara ve genel kültüre ilişkin okumalar yaparak sözcük dağarcığınızı geliştirebilirsiniz. Bunun yanında mantık ve akıl yürütme sorularına alışmak için bulmaca, zekâ oyunları gibi etkinliklere yönelebilirsiniz.
ALES Eşit Ağırlık Nedir?
Bu bölümde hem matematiksel yeteneğin hem de dil bilgisi ve anlama becerisinin önemi vardır. Ayrıca bol bol deneme çözmek, zaman yönetimi ve sınav stratejisi geliştirmek de önemlidir. ALES Eşit Ağırlık sınavında başarılı olmak isteyenler, kendilerine uygun bir çalışma programı oluşturmalı ve düzenli olarak bu programa uygun bir şekilde çalışmalıdırlar.
ALES Puanı Hesaplama Formülü
ALES puanı hesaplanırken ağırlıklı standart puan (ASP) yöntemi kullanılır. Ağırlıklı standart puan ile sayısal, sözel ve eşit ağırlık testlerindeki doğru cevap sayıları dikkate alınır ve puanlar hesaplanır. Elde edilen puanlar belirli bir dönüşüm formülüne göre standart puanlara dönüştürülerek ALES puanı hesaplanır.
ALES puanı = (Sayısal puanı x 0.4) + (Sözel puanı x 0.3) + (Eşit Ağırlık puanı x 0.3)
ALES puanı hesaplama formülü ile elde edilen standart puanlar, adayların akademik kariyer yapmak istedikleri alanlara göre farklı ağırlıklarla çarpılır ve ALES sonuç belgesinde yer alır.
ALES Puanı Hesaplama
ALES puanı hesaplanırken soruların doğru cevap sayılarına göre puanlar belirlenir ve standart puanlara dönüştürülür. Sonrasında alanda 0,5 puandan az olan puanlar yuvarlanır. Bu işlemler sonucunda öğrencinin ALES puanı elde edilir.
Örneğin; sayısal programlara başvuranlar için sayısal puanın ağırlığı %75, sözel puanın ağırlığı %25'tir. ALES puanınızı hesaplamak için, ALES puan hesaplama aracından yararlanabilirsiniz. Ancak bu aracın sadece tahmini bir değer verdiklerini unutmamalısınız. Resmi ALES puanınızı, ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
ALES Puanı Geçerlilik Süresi
ALES puanı, akademik kariyer yapmak isteyenler için önemlidir. ALES puanı, yüksek lisans, doktora, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi gibi akademik kadrolara başvurmak için gereklidir. ALES puanının geçerlilik süresi ise 5 yıldır. Bu süre içinde ALES puanınızı kullanarak istediğiniz akademik kuruma başvurabilirsiniz. ALES puanınızın geçerlilik süresi dolduğunda yeniden sınava girmeniz gerekir.
ALES Ne Zaman Yapılır?
ALES yılda iki kez yapılan bir sınavdır. Bahar dönemi ve sonbahar dönemi olmak üzere iki ayrı dönemde gerçekleştirilir. Sınav tarihleri, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından belirlenir ve ilan edilir. ALES'e başvurmak isteyen adayların ÖSYM'nin internet sitesinden başvuru kılavuzunu incelemeleri ve başvuru süresi içinde başvurularını tamamlamaları gerekir.
ALES Başvuru Şartları
ALES'e başvurabilmek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya KKTC yurttaşı olmak gerekir. Ayrıca lisans diplomasına sahip olmak veya sınavın yapıldığı yılın sonunda lisans programından mezun olabilecek durumda olmak gerekir.
ALES başvuru şartları, ÖSYM tarafından her yıl yayınlanan ALES kılavuzunda detaylı olarak belirtilir. ALES başvuru ücreti, sınavın yapılacağı yılın başında belirlenir ve kılavuzda ilan edilir. ALES başvuruları, ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden veya ÖSYM başvuru merkezlerinden yapılabilir.
ALES Puanı Hangi Faktörlerden Etkilenir?
ALES puanınızı etkileyen faktörler arasında doğru cevap sayınız, boş bıraktığınız sorular ve sınavın zorluk düzeyi yer alır. Doğru cevap sayınız arttıkça puanınız yükselebilir. Yanlış cevaplarınız puanınız hesaplanırken dahil edilmez. Bu sebeple soruları boş bırakmamayı düşünebilirsiniz.
ALES Puanımın Düşük Olması Durumunda Ne Yapabilirim?
ALES puanınızın düşük olduğunu düşünüyorsanız endişelenmeyin. ALES puanınızı yükseltmek için tekrar sınava girebilir ve hazırlanmak için daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Ayrıca düşük puanınızı dengelemek için diğer başvuru koşullarınızı, örneğin lisans not ortalaması veya mülakat performansınızı iyileştirebilirsiniz.
ALES Puanımı Nasıl Yükseltebilirim?
ALES puanınızı yükseltmek için çalışmalarınızı stratejik bir şekilde planlamanız önemlidir. Genel olarak soru bankaları ve deneme sınavları ile çalışarak eksik olduğunuz konuları tekrarlayabilir, pratik yapabilirsiniz. Kendinize bir çalışma programı oluşturarak düzenli çalışmayı deneyebilirsiniz.
ALES sınavında en önemli kriterlerden biri de zamandır. Kısıtlı zaman içinde ne kadar çok soru çözebilirseniz o kadar yükse not alırsınız. Haliyle sınav teknikleri ve zaman yönetimi konularında kendinizi geliştirmeniz de puanınızı artırabilir.
Bir Sınav Döneminde Kaç Defa ALES'e Girebilirim?
İki ALES sınav dönemi olan bahar ve sonbahar dönemi için bir aday, yılda en fazla iki defa ALES sınavına katılabilir.
Tezli Yüksek Lisans için ALES Puanı
Tezli yüksek lisans programlarına başvurmak isteyen adayların ALES'ten en az 55 puan almaları gerekir. Bazı bölümlerde ve üniversitelerde bu sınır daha yüksektir. ALES puanı, yüksek lisans programlarının seçim kriterlerinden biridir ve adayların akademik yeterliliklerini ölçer.
ALES puanı, tezli yüksek lisans programlarının yanı sıra doktora ve sanatta yeterlik programlarına başvurmak için de gereklidir. Tezli yüksek lisans programlarının puanlama sürecinde ALES puanının yanı sıra diğer kriterler de dikkate alınır. Bu kriterler arasında lisans not ortalaması, yabancı dil puanı, mülakat gibi unsurlar yer alabilir.
ALES Puanı İle Hangi Lisansüstü Programlara Başvuru Yapabilirim?
Bu programlar arasında fen bilimleri, sosyal bilimler, mühendislik, eğitim, sağlık bilimleri gibi çeşitli alanlar yer alır. Ayrıca lisans eğitiminizden sonra başka bir alanda da yüksek lisans yapmak isterseniz farklı türde bir ALES puanına ihtiyacınız olabilir.
ALES Puanı Sadece Yüksek Lisans Ve Doktora Başvurularında Mı Kullanılır?
ALES puanı genellikle yüksek lisans ve doktora programlarına başvuru yaparken kullanılır. Ancak bazı meslek yüksekokulu ve uzmanlık programları gibi bazı programlarda da ALES puanı gereklilikler arasında yer alabilir. Bunun için başvurmayı düşündüğünüz programın gereksinimlerini kontrol etmeniz gerekebilir.
ALES Dışında Hangi Sınavlar Lisansüstü Başvurularında Kullanılır?
Lisansüstü başvurularında ALES dışında YDS (Yabancı Dil Sınavı) veya eşdeğerliği kabul edilen diğer yabancı dil sınavları da kullanılabilir. IELTS ve TOFFL gibi uluslararası sınav puanınızı da alabilirsiniz. Fakat bu sınavların dolar endeksli bir ücretleri olduğunu ve geçerlilik sürelerinin 2 yıl ile sınırlı olduğunu unutmayın. YDS’ye alternatif olarak bazı bölümler YÖKDİL puanını da kabul eder. Zorluk seviyeleri yıllara göre değişiklik gösterebilir.
Kimi üniversitelerin kendi dil sınavları vardır. Başvurmayı düşündüğünüz kurumun koşullarını incelemeyi ihmal etmeyin. Çoğu üniversitede lisans not ortalaması en az 2.50’dir. Bazı üniversite ve programlarda bu sınır daha yüksek olabilir. Ayrıca bazı programlar veya üniversiteler, mülakat gibi kriterleri de dikkate alabilir.
Arkadaşların ile paylaş
ya da bağlantı adresini kopyala